31 mars 2009

Vecka 29!

Mamma
Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna.

Vad du kan göra själv:
ligga högt med benen
eller vila lite mer än vanligt och
tänka på undvika kläder som sitter åt
eller använda stödstrumpor.

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.
Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.

Bebis
Barnet är omkring 39cm långt och väger runt 1400g. Huvudets omkrets är c:a 27 cm. Barnet kissar och dricker 0.5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage, men det börjar bli trångt. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.
Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.
Pappa
Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående. Hjälp så gott du kan med att hitta en bra sovställning eller bara vara ett allämnt stöd!