17 mars 2009

Vecka 27!

Mamma
Grattis - nu är det den första veckan i den tredje och sista trimestern. Det kan hända att du känner en fot som tar spjärn mot magen. Barnet för att testa sina krafter.
Vid den här tidpunkten av graviditeten är det inte ovanligt att man får hudförändringar som graviditetsstrimmor, så kallad striae. Man kan också uppleva klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden men det kan också bero på att du lider av vätskebrist. I allvarliga fall kan det bero på förändringar i levern. Rådfråga din barnmorska om du har klåda.
Vid den här tiden av graviditeten upplever många kvinnor alla möjliga besvär. Ryggproblem är vanliga, den allt tyngre magen gör det svårt att hålla ryggen upprätt. För att balansera det sticker du förmodligen ut hakan och svänger med korsryggen. Tänk på din hållning när du står upp och ta regelbundna viloapauser under dagen. Försiktig massage kan lindra besvären. Undvik att lyfta tungt! Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Bebis
I vecka 27 är medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1000 gr. Huvudets omkrets är 26 cm.
Fötterna når en längd på 4 cm och lårbenet 5 cm.Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.
Barnet ser nu ut som det kommer att göra vid födseln förutom att det är mindre och smalare. Lungorna, levern och immunförsvaret behöver fortfarande utvecklas men om barnet skulle födas nu så har det cirka 90 procent chans att överleva. Hörseln fortsätter att förfinas och fostret kan känna igen både mamman och eventuellt pappans röst.

Pappa
Nu börja din partner få olika besvär pga tyngden osv. Regelbunden massage bidrar både till lindrad värk, styrka och kärlek.
Men så här dags i graviditeten brukar de blivande mammorna må som allra bäst. Ta tillvara på den här tiden innan magen blir för stor, gå på bio, teater, träffa vänner!
Kanske börjar du fundera på vad ni behöver till er baby.
Skötbord, barnvagn, bilbarnstol, säng, kläder och massor av blöjor.
Glöm inte att uppmuntra din partner. Många upplever sig själva som odugliga, fula och klumpiga vid den här tiden.