11 februari 2009

Vecka 22!

Mamma
Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!
De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig! Nu ökar du förmodligen i vikt med ungefär 225 gram i veckan. Eventuellt har också din aptit ökat. Det är helt OK att ge efter då och då, men försök hitta ett hälsosamt alternativ om du ständigt vill äta skräpmat. Det kan vara svårt att se bortom födelsen, men det är bra att ta reda på lite om bebisar i förväg. Till exempel kanske du inte riktigt vet hur en nyfödd ser ut, eller så behöver du en snabbkurs i blöjbyte. Sätt er ner tillsammans och gör er egen frågesport i bebiskunskap! Du kanske har märkt förändringar i underlivet. Att behöva gå på toaletten oftare är också vanligt under graviditeten och glöm inte att du är mer mottaglig för urinvägsinfektion. Prata med barnmorskan om du misstänker blåskatarr.

Bebisen
Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 350 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.
Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.
Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.
I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.
Nu ser bebisen ut som en miniatyr av en nyfödd. Läpparna håller på att formas, ögonen har utvecklats (fastän regnbågshinnan ännu saknar pigment) och ögonbryn och ögonlock finns på plats. Bukspottkörteln, som producerar viktiga hormon, utvecklas nu i stadig takt och början till mjölktänder finns i tandköttet. Innan du vet av, kommer bebisen att le mot dig



Pappa
Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Ibland kommer det kommentarer som "Oj vilken stor mage"
Hjälp till att hitta en bra kroppshållning åt den blivande mamman!
Låt henne ställa sig med fötterna axelbrett isär och armarna utmed sidan. Vikten ska vara jämnt fördelad mellan fötterna. Låt henne sträcka på ryggen, dra ihop skulderbladen, spänna magmusklerna, och skjuta fram bäckenet en aning.